FAQ

[inapoi] Usi de garaj ►

1. Trebuie sa aiba panourile folie de protectie?

R. In procesul de fabricatie al usilor in general panourile au folie de protectie. Dar, dupa instalare aceasta folie tb scoasa. Pt a evita riscul ca instalatorii sa nus coata folia de protectie, unii producatori de usi de garaj iau decizia de a scoate folia de protectie din timpul procesului de productie. Pastrarea foliei de protectie mai mult de cateva ore in conditiile in care soarele bate pe panou poate creea probleme de distrugere a suprafetei vopsite.


2. Ce inseamna protectie impotriva prinderii  degetelor?

R. Aceasta protectie se refera la riscul de a va prinde degetele intre panouri in timp ce manevrati usa sau in zona de curbura. Pina la inaltimea de 2.5 m panourile trebuie sa aiba protectie impotriva prinderii degetelor.


3. Ce inseamna protectie impotriva ruperii arcurilor?

R. Sunt cazuri in care arcurile care actioneaza (echilibreaza) usa se pot rupe, de aceea riscul ca aceasta usa sa cada si accidenteze pe cineva este mare.De aceea se introduc sisteme si dispozitive impotriva ruperii arcurilor.


4. Ce inseamna protectie impotriva ruperii sufelor?

R. Ca si in cazul precedent sufele (cablurile) cu care usile sunt actionate se pot rupe si pot cadea astfel incat sa produce accidentari. De aceea usile trebuie prevazute cu astfeld e dispozitive.


5. Exista panouri de usa cu tabla mai subtire?

R. Da, exista si este bine sa va intrebati furnizorul de grosimea tablei din care sunt facute panourile (nu va doriti o usa a carei tabla sa fie de grosimea unei cutii de conserve).

 

6. Ce fel de panouri sa aleg?

R. Cel mai bine ar fi sa va feriti de firmele care va vand panouri "second-choice".  Aceste panouri sunt panouri care nu corespund din punct de vedere calitativ: grosime, densitate spuma sau forma. Cu exceptia ultimului caz consumatorul singur nu va observa diferenta decat in timp. Cu alte cuvinte, alegeti o companie serioas, care sa va ofere un produs care sa rapsunda calitativ cerintelor dumneavoastra.

 

7. Care sunt diferentele intre arcuri de tractiune si arcuri de torsiune?

R. Atat arcurile de tractiune cat si cele de torsiune utilizate pentru a echilibra usa sunt calculate pentru a rezista la minim 15 000 de cicluri, insa arcurile de tractiune nu pot fi utilizate pentur usi mari (grele). Arcurile de tractiune sunt o varianta economica dar limitata dimensional.

 

8 Companii romanesti versus companii straine. Ce sa aleg?

R. Companiile din vest vin cu produse care s-au consacrat in timp. Avand in vedere ca acest produs (usile sectionale) nu a cunoscut schimbari radicale in ultimii 40 de ani, putem spune ca experienta de 10-12 ani a unor companii autohtone reprezinta o experienta similara. Celputin pe piata romaneasca, unde avem de fapt o competitie intre reprezentantii unor companii din vest si producatorii locali, se poate spune ca experienta pe care producatorii locali (cei mai vechi) o au este superioara. Si sa nu uitam ca firmele romanesti vor sa activeze pe piata "mama" pe cand repreyentantele se pot inchide in orice moment.

 

9. Sa-mi cumpar o usa electrica sau una manuala?

R. In cazul garajului este imperios necesar a cumpara o usa electrica, deoarece, pe langa comoditate ofera si SIGURANTA.

 

10. Ce trebuie sa verific ca sa fiu sigur ca usa este montata corespunzator.

R. Este o intrebare foarte buna. Iata cateva pasi ce trebuie urmariti:

a) Daca panourile sunt orizontale. Acest lucru se poate verifica cu ajutorul unei nivele.

b) Daca sinele orizontale sunt in acelasi plan. Sinele orizontale sunt legate intre ele printr-un profil "C" in spate, vezi daca acesta este orizontal.

c) Vezi daca sinele orizontale formeaza un dreptunghi. Pentru aceasta verifica diagonalele patrulaterului pe care-l formeaza aceste sine (trebuie sa fie egale).

d) La aproximativ 1 metru de la sol usa trebuie sa stea in echilibru stabil.

e) Sufa nu trebuie sa aiba fire rupte (este un semn de uzura a acesteia si poate duce la ruperea cablului).

A.N.P.C. - www.anpc.ro